19 juni 2019

Vad händer just nu?

Nu var det ett tag sedan vi hördes och därför tänkte vi ge er en kortare lägesrapport gällande utvecklingen av stadsdelen Pedagogen Park.

Överklagad detaljplan
Detaljplanen för stadsdelen Pedagogen Park är överklagad till mark- och miljödomstolen. Planen beräknas vinna laga kraft 2020 och efter det börjar vi bygga.

Konsttillskott i den nya stadsdelen

Under våren har Aspelin Ramm Fastigheter samarbetat med konstnären Torsten Jurell som fått utsmycka en plats eller ett torg mellan husen på Bifrostgatan/Prästgårdsgatan på Pedagogen Park. ”Ett torg för fri fantasi”.

Text från artikel i GP den 31 maj 2019

Trehundra år efter att Ostindiska kompaniet skeppade porslin från Jingdezhen i Kina till Västsverige har en last porslin därifrån återigen lossats i Göteborg. I lådorna fanns delar av ett konstverk som nu fogats samman i Pedagogen Park i Mölndal. Det har blivit ”ett torg för fri fantasi”.

Porslinsbitarna är tillverkade i Jingdezhen, en stad känd för sitt porslin. Där har Torsten Jurell en ateljé och en del av sitt liv. Den senaste tiden har han tillbringat runt fyra månader om året där.

Han åkte till Jingdezhen 2011 för att lära sig mer om porslin inför en utställning på Röhsska där hans konst visades tillsammans med Röhsskas samlingar, mycket av museets porslin kommer just från denna kinesiska stad. Jurell visste vad han ville göra, men inte hur.

– Jag kunde ingenting om lera, men det fanns en öppenhet där och mycket att lära och jag har fortsatt att lära mig och lärt känna mästare. Jag ser porslinet som en blandning av måleri och skulptur.

Torsten Jurell har varit verksam som konstnär i decennier, han är född och uppvuxen i Mölnlycke och gick på Valands konsthögskola i början av 1970-talet. Han ser sig som multimedia-konstnär men intresset för porslin har egentligen funnit sedan barndomen.

– Min pappa var polis men hade som hobby att reparera kinesiskt porslin och jag fick ofta följa med mina föräldrar till Röhsska…

En konstnärlig promenad på Pedagogen Park

Kom gärna förbi och kika på ”Torget för fri fantasi” om du har möjlighet. Du hittar det vid Bifrostgatan 40–42 i Mölndal. Vill du dessutom veta mer om hur Torsten arbetat fram torget, hur hans tankar och konstnärliga process och skapande sett ut längs vägen. Då är du välkommen till oss på Aspelin Ramm Fastigheter, så får du ett exemplar av en bok som är framtagen av konstnären själv.

P.S Se gärna filmen där konstverket växer fram här! Torg för fri fantasi – making of v5 lr

Nu passar vi på att önska er en härlig sommar med många fina dagar med sol och bad!


Dela gärna